onsdag 2 oktober 2013

B Som I ...

Den här månaden är det självklart att min blogg har ett rosa tema. Så min blogg kommer såklart att ha den rosa banners på sidan. Om du inte har fixat det ännu tycker jag att du ska göra det HÄR.

Och då tycker jag att idag får bokstaven B i bokstavsutmaningen hos Bara Sara och Fröken Foto  får symboliseras av den här bilden som en uppmaning till er besökare att lägga till en Banner på er blogg, alltså ingen bild tagen av mig idag utan en direkt från cancerfonden. Vill ni se flera B-bilder klicka in på deras bloggar och för varje kommentar går 1 kr till cancerfonden, väldigt bra.

Cancerfonden Rosa Bandet-kampanj 2013

Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj genomförs under oktober varje år med syfte att finansiera cancerforskning, sprida kunskap om bröstcancer och driva opinion. Kampanjen genomförs 2013 för elfte gången i rad.

Var nionde kvinna drabbas

I dag får 20 kvinnor veta att det har bröstcancer. Det betyder att var nionde kvinna drabbas någon gång i livet. Antalet bröstcancerdiagnoser i Sverige ökar, men samtidigt blir de som överlever allt fler.
På 1960-talet levde cirka 50 procent av bröstcancerpatienterna i Sverige tio år efter diagnos och behandling. I dag är siffran drygt 80 procent. Cancerfondens mål är att ännu fler ska överleva – ett mål som bara kan bli verklighet genom framgångsrik forskning.

Hit går pengarna

Dagens cancerforskning är primärt långsiktig och resultaten kommer främst våra barn och barnbarn att dra nytta av. Men människor drabbas redan nu. För att ge de drabbade bättre villkor, och öka deras chanser att överleva, arbetar Rosa Bandet även med kunskapsspridning och opinionsbildning.

Kampanjen pågår 1-31 oktober

Under oktober färgas hela Sverige rosa med hjälp av företag, föreningar och privatpersoner som vill engagera sig i kampen mot bröstcancer. Framgången med Rosa Bandet ligger bland annat i den avgränsade kampanjperioden som gör att vi varje år kan komma tillbaka med full kraft och nya aktiviteter under oktober månad.

Rosa Bandet i världen

Rosa Bandet är en internationell rörelse med ursprung i USA. Pink Ribbon, som Rosa Bandet heter på engelska, startades 1991 av bland andra Evelyn Lauder från kosmetikföretaget Estée Lauder. Sedan dess har Rosa Bandet vuxit till en internationell folkrörelse. Världen över ägnar organisationer, företag och privatpersoner oktober månad åt bröstcancerfrågan. Cancerfonden har genomfört kampanjen sedan 2003 och hade tioårsjubileum 2012.

Cancerfonden och BRO

I Sverige är vi två organisationer som arbetar med Rosa Bandet - Cancerfonden och BRO, Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation (www.bro.org.se).

BRO som bildades 1982 är en obunden ideell patientorganisation. Verksamheten finansieras till största delen via medlemsavgifter och statliga bidrag. BRO:s främsta uppgift är att främja och tillvarata bröstcancerbehandlades intressen kring behandling, vård och rehabilitering. BRO administrerar Bröstcancerfonden.
BRO:s band är ceriserosa och säljs till förmån för Bröstcancerfonden och de lokala bröstcancerföreningarna. De kostar 20 kronor, varav tio kronor går till föreningarnas verksamhet och tio kronor till Bröstcancerfonden. Banden bekostas av Estée Lauder.

7 kommentarer:

 1. Så himla viktigt med pengar till så viktiga och hemska saker!!!!! Kram Sara

  SvaraRadera
 2. Så bra skrivet om denna gräsliga sjukdom. Det är hemskt för både de som drabbas och de som står sidan om och bara kan se på den som lider. Kan jag använda din bild i min blogg tror du? Ha det bra kram Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart, jag har hämtat bilden och infotexten på Cancerfonden och den är till bloggar och fritt att använda, Karin

   Radera
 3. Helt missat bokstavsutmaningen, men här kommer en kommentar så du får skänka en krona till idag!
  Kram M.E

  SvaraRadera
 4. Så rosa och fint du har här. Viktigt är det också! Bra där!
  Kram Pia

  SvaraRadera
 5. Bra information om en angelägen sjukdom som drabbar så många. Min mamma dog i just cancer när jag var liten så det känns kanske lite extra. Tyvärr har jag inte lärt mig göra sk banners men även jag ska lära mig någon gång när tålamod och tid finns. Trevlig och skön helg på dig!

  SvaraRadera