fredag 7 december 2012

Lasange och Vegetarisk Lasange, Recept

Till vänster vanlig lasange och till höger vegetarisk, det går jättebra att dela en form med en stadigt vikt folievägg :)

Supergott med lasange och populärt i familjen. Det är ju lite fix och det kräver lite tid att förbereda, men sedan sköter den sig ju själv och det är ju bra. Idag var det storkok med extra lådor att frysa in portioner i, smidigt att bara ta fram och värma.

Lagar ju alltid två varianter (jag äter ju inte kött) en vanlig med kött och en vegetarisk och här kommer mina två recept. Det blir mycket mat så dela recepten om ni vill ha till ca 4 personer jag brukar alltid passa på att göra några lådor till frysen också.

Lasange med Kött:
ett halv kilo blandfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 stor röd paprika
1 burk med hela tomater
1 burk med krossade tomater
en klick tomatpuré
Kryddor örtsalt, svartpeppar och cayennepeppar

Jag gör en köttfärssås som får koka ihop ganska mycket. Bryner löken och köttet och sedan i med chili och paprika. Häll sedan i tomaterna och krydda, låt såsen stå och koka ihop.

Vegetarisk lasange:
2 stora gula lökar
4 morötter
3 paprikor olika färg
1,5 - 2 burkar med hela tomtar
Kryddor örtsalt, svartpeppar, oregano

Börja med att hacka alla grönsakerna, bryn sedan löken och morötterna i olja tills morötterna börjar bli mjuka. Tillsätt sedan tomaterna och paprikorna, tomatmängd beror ju på storleken på grönsakerna, krydda. Låt såsen koka ihop så att den inte är tunn.

Sedan är det dags att göra Ostsåsen, den här mängden räcker till båda lasangerna och det kan ju liksom aldrig bli för mycket :)

75 g smör
1,5 dl mjöl
1,5 liter mjölk
3 dl riven ost (jag använder prästost)
örtsalt och vitpeppar

Smält smöret och häll sedan i mjölken. Vispa ner mjölet. Låt koka upp och koka såsen i 3 minuter, rör i såsen som tusan hela tiden :) Krydda. Ta av såsen från plattan och häll i osten, rör om.


Ok, nu är båda såserna och ostsåsen klar, då är det dags att fylla formen. Börja med att riva mera ost till den vegetariska lasangen, jag har bara lite ostsås och varvar den med riven ost (lasangen blir lätt för blöt annars och så ska det ju vara riven ost på toppen.

Börja med att hälla ostsås i botten i båda formarna, lägg sedan på ett lager plattor (använder Barillas)
Köttvarianten. Sedan kött - ostsås - plattor, fortsätt så, på översta lagret bara ostsås och riven ost.
På den vegetariska gör jag lika dant men har bara lite ostsås och strör på riven ost också istället i lagren.

Hit går det jättebra att förbereda. Grädda i ugnen på 225 grader långt ner,  i 30 - 40 minuter.


Den här lasangen går superbra att göra i portioner och frysa in i folielådor. Förgräddar dom då i 20 minuter och fryser in dom. Låt de tina helt och gräddar sedan i ugnen i 20 minuter i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar