tisdag 25 mars 2014

Aprikosmarmelad På Torkade Aprikoser





I helgen så kokade jag lite marmelad. Jag gillar inte att köpa färdiga grejer utan vill koka själv så jag vet vad som är inuti (sån är jag). I brist på färska bär och äpplen så provade jag mig fram och fick till en härlig marmelad på torkade aprikos. Så här kommer mitt recept på marmeladen.

Till att börja med behövs:
200 g torkade aprikoser
3 dl vatten

Dagen innan så läggs aprikoserna i blöt. Börja med att skär aprikoserna i små bitar och lägg den i en bunke. Häll sedan på 3 dl vatten och låt stå ca 1 dygn. Ta fram och rör om så att aprikosbitarna inte ligger på ytan.









Dags för själva marmeladen.
Börja med att fördela de blötlagda aprikoserna, jag körde ett par varv med stavmixern. Det ska inte bli puré utan bitarna ska fördelas och inte vara så fyrkantiga. Häll ner aprikoserna i en kastrull och tillsätt sedan
1 dl vatten
300 g socker
1 1/2 msk färskpressad limesaft
Låt marmeladen koka ordentligt i cirka 10-15 minuter underomrörning. Är det svårt att veta om marmeladen är klar gör ett marmeladprov. Häll sedan upp marmeladen i två väl rengjorda glasburkar, sätt på locken direkt och låt sedan stå framme till de är kalla.



Perfekt med nykokt marmelad på torkade aprikoser i brist på färska aprikoser/persikor. Så nu vet ni vad jag hade på mina frukostmackor i söndags. Tycker att det här receptet även passar bra som bidrag i Söta sakers månads söta utmaning där temat nu i mars är just MORGON.

15 kommentarer:

  1. Mmmm, det ser gott ut! Jag gillar torkade aprikoser, så man kanske skulle prova även marmeladen...

    Vårhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  2. Den där marmeladen har jag gjort ett par gånger och den blir supergod!
    Tack för att du påminde om receptet!
    Kram från M.E och stor nospuss från Melody

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad synd att jag inte visste att du hade ett recept på marmelad med torkade aprikoser, jag som grejade och fixade för att få till en god marmelad och fixa mig ett recept

      Radera
  3. Verkar gott. Håller med om att hemmagjort känns och smakar bäst. Tack för tipset

    SvaraRadera
  4. Så gott det ser ut. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  5. Den marmeladen ser riktigt läcker ut. Jag tullar fortfarande på min tomatmarmelad. den varar länge eftersom den bara används av mig. Snygg bild du hade på vitsipporna.
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, visst är det härligt med vitsippor, Karin

      Radera
  6. Vilken smarrig marmelad ;) Visst är det allra bäst att göra sin egen mat, så man vet precis som du säger, vad man stoppar i sig. Ibland räcker tyvärr inte tiden till, men jag strävar åt det ;)
    Önskar dig en härlig dag!
    Kramen

    SvaraRadera
  7. Hemlagad marmelad finns här också, jag har inte köpt någon på flera år! Din ser jättegod ut!
    Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  8. Det verkar inte alltför svårt. Jag tycker det verkar så krångligt annars att göra egen marmelad och saft. Men detta verkade rätt så enkelt. Tål att provas faktiskt. Tack!
    Ha en fin dag

    Kramar
    Lene

    SvaraRadera
  9. Jättebra tips med att använda torkade aprikoser. Jag har mer och mer gått över till "egengjorda". Mycket tack vare dig och dina recept. Det är så trevligt att läsa din blogg och få bra tips. Ha en fortsatt trevlig vecka. Kram

    SvaraRadera
  10. Tack!
    Sitter och njuter av en knäckemacka med nygjord aprikosmarmelad till en kopp kaffe! Mums!
    Har också gjort ost- och skinkgifflar enligt ditt recept. Jättegott det också!
    Gick upp lite tidigare en morgon när jag hade gäster och gjorde en halv sats, 8 gifflar. Det blev mycket uppskattat kan jag lova!
    /Farmor

    SvaraRadera
  11. Vad roligt att läsa att du gillar mina gifflar och marmeladen, de bli bra tillsammans. Hoppas du hittar något mera recept hos mig du vill prova . Ha en skön vår dag och tack för din fina kommentar, kram Karin

    SvaraRadera
  12. hej. Ska göra din marmelad men vill veta om du använder vanligt socker eller syltsocker? Hälsn Gun.

    SvaraRadera