torsdag 3 januari 2013

Min Schweizernöt Tårta, Recept


Då var det dags för ett tårtkalas och i år är det den här "gamla" favoriten som är beställd. En nötig tårta med en fantastiskt god chokladglasyr uppepå. Tårtan är mjuk med mycket nötsmak i botten och glasyren blir seg, kolig, lite nötig och helt underbart god. En utmärkt tårta som man kan göra dagen innan kalaset och som även funkar bra att frysa in. (Receptet har jag haft på bloggen innan och då som efterrätt på en trerätters.) Inget mjöl så tårtan är ju bra om man har gluten.


Botten:
4      ägg
4 dl florsocker
200g malda hasselnötter

  • Mal nötterna (det är bara att veva på)
  • Vispa äggen och florsockret till en bra fluffig smet
  • Rör ner de malda nötterna i smeten
  • Häll ner smeten i en form med avtagbar kant(papper i botten).
Grädda i 175º i ca: 30-35 minuter
  • Låt kakan kalna, med formkanten kvar.
Glasyren:
50 g smör
100g schweizernötkaka Marabou
½ dl socker
½ dl grädde
  • Blanda alla godsakerna till glasyren i en kastrull. Det skär sig annars.
  • Koka 10 min, RÖR!
Bred på glasyren på tårtan medan formkanten sitter kvar. Låt tårtan svalna och den är klar. Kan serveras med vispad grädde till.




5 kommentarer:

  1. Åker direkt ner i receptmappen, mums. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  2. Det där tårtkalaset hade vi gärna varit med på!
    Massa grattiskramar till fina F sonen
    från Melody med familj!

    SvaraRadera
  3. Mmmm ser riktigt gott ut!
    Kram
    Annlin:s

    SvaraRadera
  4. ser ut som tre lager!
    missat någpt?

    gotteligott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!
      Nej, utan det är nötbotten som blir lite frasig upptill om man lyckas få till den lite extra hög och fin (allt handlar om vispningen). Ibland blir den lite plattare :) ska erkännas. Ha en bra dag och lycka till med tårtbaket, Karin

      Radera