lördag 29 september 2012

Virkad Spiral I Flera Färger


I somras tittade jag i boken Stora boken om virkning och hittade ett mönster på en rolig spiral. Den hade svårighetesgrad avancerad så det kunde ju var kul att se om det funkar :) Spiralen var lite bökig i början men sedan blev det jättelätt och den var rolig att virka. Om min beskrivning är konstig så rekommenderar jag att köpa eller låna boken, den är jättebra och det finns bra virkschema över alla modellerna. Jag virkade med virknål 3,5 och med ett bomullsgarn då blir spiralen 12-13 cm, men det går ju att göra hur stora man vill. 

Så här början man vikningen:
virka 2 lm med första färgen.

Varv 1: virka 1 fm, 1 hst, 1 st i den första lm.
Låt färg A hänga kvar och det är VIKTIGT att dra ut öglan ordentligt så att inte arbetet löser upp sig.
Börja nu att virka med nästa färg B, genom att dra upp den färgen genom öglan. I samma lm virkas nu 1 fm, 1 hst, 1 st. Gör sedan på samma sätt med de två andra färgerna C D. Det finns nu 3 maskor i varje färg = 12 maskor.
Resten av spiralen virkas i stolpar.
Det kan vara bra att markera var varvet början med en annan garnbit.Varv 2: nu börjar man att öka. Fortsätt att virka med sista färgen D. Virka 2 st i varje maska av färg A. Släpp färg D och plocka upp A-öglan, virka 2 st i färg B:s 3 maskor. Släpp färg A och plocka upp färg B, virka 2 st i färg C:s 3 maskor. Släpp färg B och plocka upp färg C, virka 2 st i färg D:s 3 första maskor.
Spiralen har nu 4 delar och 6 st i varje färg = 24 m.

Det kan vara bra att ha en liten markör där varvet börjar, för varven börjar inte vid färgbyte.Varv 3: Fortsätt med färg C och virka i återstående
D-maskorna. 1 st i nästa maska, 2 st i nästa maska upprepa 3 gånger. Släpp C och ta upp nästa färg D och virka 1 st i nästa maska, 2 st i nästa maska, upprepa 3 gånger. Fortsätt sedan med de andra två färgerna på samma sätt. Det ska vara 9 st i varje färg och 36 st totalt på varvet.Varv 4: virka mönstret som tidigare, öka i var 3:e maska på varje färg. 12 st i varje färg och 48 st totalt på varvet.

Varv 5: virka mönstret som tidigare, öka i var 4:e maska på varje färg. 15 st i varje färg och 60 st totalt på varvet.


Varv 6: virka mönstret som tidigare, öka i var 5:e maska på varje färg. 18 st i varje färg och 72 totalt på varvet.

Avsluta: i slutet på varje färgdel på varv 6 virkas, 1 hst i nästa st, 1 fm i nästa st, 1 sm i nästa st, fäst och ta av garnet.

Lycka till!

5 kommentarer:

 1. Häftigt! Måste jag testa.

  SvaraRadera
 2. Detta är så fint, men har aldrig provat.
  Ska nog ta mig tid att testa o göra ett spiral fodral till min gungstols dyna :)

  SvaraRadera
 3. Prova, det var riktigt kul när man bara kommit igång :) och inte svårt alls då, Karin

  SvaraRadera
 4. Mycket bra beskrivning! Tack! Jag började med en magisk ring, det fungerade bra.
  /Bodil

  SvaraRadera