söndag 5 januari 2014

Gratinerad Hummer


Gratinerad hummer tillhör en av våra favoriter och jag gör det ett par gånger om året när det ska festas till lite grann, för visst kan man äter hummer ofta och gärna med lite bubbel till. Vid nyår såg det ut så här..


Till en liten rätt eller förrätt är en halv hummer lagom per person. Jag brukar alltid köpa någon extra eller två om vi är många så att humrarna blir väl fyllda med kött. Frysta går bra när man gratinerar dom, ex från Pandalus. Gör så här:

Börja med att dela de tinade humrarna längst med mitten där skalen liksom går ihop på "magen" sätt i kniven och skär ut till stjärtens mitt. Gröp ut allt kött och lägg i en bunke. Ta en hammare och gör ett hål i klon på den sidan som ska ligga uppåt på tallriken. Lossa kloköttet men låt det sitta kvar i hålet.
FINhacka sedan en rödlök (storlek lite på mängden hummer) till 8 personer en stor lök. Ta minst ca 100 g mjukt/smör och blanda med löken. Klicka i lite av lök/smör blandningen i klons hål. Ta sedan och skär hummerköttet i småbitar och blanda med lök/smör röran. Brukar spara fina bitar av stjärten att ha på toppen. Fyll sedan hummerskalen med röran och till sist dela stjärtbitarna och lägg på toppen. Hit går fint att förbereda om man vill.
Riv ost och lägg på humrarna. Gratinera i ugnen på ca 225 grader till hummern har fått fin färg. Servera med något bröd till.

3 kommentarer:

 1. Mmmm Hummer är väldigt gott!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Har aldrig tillagat hummer. Men ditt recept låter jättegott.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är det och väldigt enkelt , tycker du ska prova på. Karin

   Radera