söndag 11 augusti 2013

Tomat Och Permesanost Paj


Här kommer receptet på en paj som är suverän god tycker jag och den passar perfekt till en buffé i sommar eller på en med lite Italienska smaker. Den här pajen äter man nog inte bara med en sallad till utan den passar nog bäst på en liten buffé och den smakar bäst lite ljummen tycker jag.

Plocka fram till Degen:
ca 2,5 dl vetemjöl
ca 85 g margarin
lite vatten
Plocka fram till Fyllningen:
3 gula lökar
ca 0,3 dl olikolja
1 burk skalade hela tomater (gärna plommon eller mindre sort)
0,5 msk socker
2 stora tomater, skivas
0,5 dl tomatpuré
salt och svartpeppar
2-3 dl färskriven parmesanost
färsk basilika

Gör så här:
Börja med degen:
Hacka ihop detta och tillsätt lite vatten så att det blir en smidig deg. Låt degen vila minst en timme i kylen eller över natten i en plastpåse. Kavla / platta ut degen i en pajform så att den går upp på kanten. Picka botten och ställ i kylen minst 15 min före gräddning.
Och så dags fyllningen:
Skala och skiva löken, fräs löken i lite av olivolja i en stekpanna, den ska vara mjuk men inte brynta. Tillsätt tomaterna på burk (men spara lite av vätska) och sockret och låt det fräsa ihop lite med löken. Tillsätt sedan de skivade färska tomaterna och låt koka ihop några minuter. Sedan så ska tomatpuré och kryddorna i. Låt koka ihop lite grann och späd ev med lite av tomatspadet.

Till sist själva pajen :)
 - Strö parmesanosten i pajbotten och häll sedan över tomatröra
 - Grädda i 200 grader i 25-30 minuter.
 - Låt pajen svalna lite och dekorera sedan med basilika.


Den här pajen kan lagas en dag i förväg eller göra röran helt klar och grädda när man ska ha pajen. Jag tycker pajen är som godast när den är lite ljummen. Lycka till!

4 kommentarer:

  1. Låter väldigt gott! Tack för tipset! Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Finfint tips. Paj är en favorit här. Särskilt när det vankas kalas :)

    SvaraRadera
  3. Pajen verkar jättegod. Den får jag nog prova att göra.

    Kramar
    Lene

    SvaraRadera
  4. Mmmm älskar paj o bjuder själv idag på ett liknande recept. Kramisar Tina

    SvaraRadera