Smörgåstårta gör jag inte så ofta även om jag tycker det är fantastiskt gott. Men en gång om året garanterat i början av januari händer det och då alltid serverad på God Jul tallrikarna och efter den middagen plockas tallrikarna in i skåp. Vilka konstiga traditioner man har gjort sig :)
Men nu till själva smörgåstårtan som får tre lager, tonfisk, rökt lax och tonfisk. Använder mig inte av landgångsbröd utan köper det grövsta skivade rostbrödet jag kan hitta och skär bort alla kanter. Jag brukar ha två lager tonfiskröra och ett lager i mitten av rökt lax, det blir bra smaker tillsammans. Svårt med receptet här för det beror ju lite på hur stor tårtan ska vara, sist gjorde jag till 8 hungriga. Börja med att göra:
"Pepparrotskräm" som jag har till dekoration och till laxen: Vispar 2-3 dl
grädde löst och klickar sedan i några msk
lättmajonnäs och riktigt mycket
pepparrot på tub. Vispar sedan lite till så att det blir en bra tjocklek inte för lös och inte för tjock.
Tonfiskröra: 3 burkar Abba tonfisk, 1 stor finhackad lök, ca en halv finhackad gurka, Findus lättmajonnäs, svartpeppar och lite curry.
Laxröra: köper ofta en hel varmrökt lax och en fjärdedel eller en stor bit, delar jag fint i en bunke och sedan någon dl finstrimlad purjolök, riven pepparrot och en ordentlig klick av min "pepparrotskräm". Rör ihop till en fin kräm.
Ihopläggning: ett lager med bröd, sedan hälften av tonfiskröran, bröd, laxröran, bröd, tonfiskröran, bröd. Sedan tar jag min "pepparrotskräm" och brer över hela tårtan som på en vanlig gräddtårta men tunt (jag gillar inte kladdiga tårtor). Sedan är det kanterna på tårtan som jag den här gången hade fullkomligt övertäckt med finriven
plocksallad och det blev riktigt bra. Fram hit går det ju bra att förbereda i god tid eller dagen innan tom. den får stå i kylen en stund.
Garnering: Finns ju hur många varianter som helst, tycker om det är mycket och rikligt på toppen och den här gången blev det så här. Skalar
1 kg räkor och lägger i ett tjockt lager runt tårtans kant. Det som inte syns på bilderna är
tomater och jag skivar och delar tomater i halvmånar och täcker sedan den vita "pepparrotskrämen" med. Sedan rullas det
rökt skinka som varvas med
ostrullar på ena sidan och på andra är det
avokadoklyftor som varvas med
ostskivor. Mellan raderna så fylls det på med
babyplommontomathalvor och till sist små
citronbitar mellan räkorna.
Sedan är det klart och det är bara att ta sig en bit eller två och mums vad gott!