![]() |
| Trollet kollar in slånbären |
Igår hittade jag en jättefin tävling hos bloggen, Mirre syr så ett tips kan ju vara att titta in där.
![]() |
| Trollet kollar in slånbären |
Plocka fram: 1 kg apelsiner (4 stycken) en halv citron att pressa, en bit ingefära och så socker förstås, 700g .
Börja med att tvätta apelsinerna nog. Skalet från en apelsin ska vara i marmeladen, jag tycker det är bra att använda ciseleringsjärnet och så tar jag bara och hackar remsorna. Lägg skalhacket från en apelsin i gryta.
Sedan är det dags att fixa till apelsinköttet. Jag tycker det är enklast att skal apelsinerna med en kniv, allt det vita måste bort så det inte blir beskt. Delar sen apelsinerna rakt över och filéar ut köttet med tummen. Låter kanske konstigt men det funkar hur bra som helst. Skär i mindre bitar om de blir stora.
Ta sedan fram 700 g strösocker och häll i lite i taget under omrörning. Låt sedan allt koka ordentligt i 10 - 15 min. Gör marmeladprov om ni är osäkra om marmeladen är klar. Töm sedan upp på varma rengjorda glasburkar och tillslut locken direkt. Låt stå framme till de är kalla och förvara sedan mörkt och svalt.
Den här apelsinmarmeladen får bli mitt bidrag till bloggen Söta sakers septemberutmaning som var just CITRUS.
Ibland blir man överraskad, för några dagar sedan såg jag att den här filmen skulle gå på tv ikväll men glömde helt bort det och för en stund sedan satt jag på tv:n och kikade runt lite. Då började filmen om en minut och jag satt kvar och den verkar vara precis så bra som jag minns att boken var. Nu har jag pausat filmen, brygger lite thé och så ett litet inlägg här på bloggen :)
Så här kommer mitt recept:
Lägg sedan laxen på en plåt, jag delade laxfiléerna så att det blev bra till min servering sedan. Sedan så fördelade jag fetaoströran på laxbitarna. Hit går det jättebra att förbereda. Sätt sedan in laxen i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
- börja med att finstrimlad och hacka vitkålen i småbitar, hacka löken och dela strimla paprikan. Börja med att bryn all vitkål och lök. Jag använder två stekpannor och när alla vitkål får rum i en panna så lägger jag i paprikan och champinjonerna. Blanda ihop allt och lägg upp på ett stor fat.
Den första lilla skålen avslutas med en sm. När den andra skålen är klar virkas de två skålarna ihop, fortsätt genom att virka genom båda skålarna och över deras kanter med 5 fm (se bilden).
En del dagar är ju bara så perfekta, startade med en snabb men bra shoppingtur (det är ju aldrig fel). Sen blev det en tur ner till fina Djupvik för lunch och vilken god mat de har där. Idag blev det en gigantisk räkmacka för mig.
Så där nu har jag läst de 560 sidorna i boken Eldvittnet som är Keplers tredje bok. Oj oj vad den var bra, har verkligen inte kunna släppa boken utan har bara läst den och vägrade gå ifrån soffan i helgen :) Boken handlar som vanligt om polisen Joona Linna som i den här boken jobbar med ett mycket brutalt dubbelmord, som skett på en anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. En av flickorna blir misstänkt för morden men Joona Linna tror annorlunda och går som vanligt sina vägar.
Den Röda salladen / Tomat och Rödlöks sallad
Den Gröna salladen / En Varm sallad
Gör så här: Börja med att skär bort alla vita kanter på osten och klicka ner osten i en skål, krydda med svartpeppar och blanda ordentligt med en gaffel. Osten ska vara ordentligt mjuk. Kavla ut plattorna på länden så att de blir ca 10 cm längre. Bred på osten på hälften av plattorna och lägg en platta över. Skär sedan i ca 2 cm tjocka skivor och snurra till en liten pinne. Lägg pinnarna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in dom i ugnen när gästerna är på trappan :) Låt grädda i 225 grader till de fått gyllenbrun och fin färg. 7-8 min kanske. Lägg upp på ett fat och det är klart att servera till någonting kallt att dricka.