söndag 12 januari 2014

Smörgåstårta


Smörgåstårta gör jag inte så ofta även om jag tycker det är fantastiskt gott. Men en gång om året garanterat i början av januari händer det och då alltid serverad på God Jul tallrikarna och efter den middagen plockas tallrikarna in i skåp. Vilka konstiga traditioner man har gjort sig :)

Men nu till själva smörgåstårtan som får tre lager, tonfisk, rökt lax och tonfisk. Använder mig inte av landgångsbröd utan köper det grövsta skivade rostbrödet jag kan hitta och skär bort alla kanter. Jag brukar ha två lager tonfiskröra och ett lager i mitten av rökt lax, det blir bra smaker tillsammans. Svårt med receptet här för det beror ju lite på hur stor tårtan ska vara, sist gjorde jag till 8 hungriga. Börja med att göra: 

"Pepparrotskräm" som jag har till dekoration och till laxen:  Vispar 2-3 dl grädde löst och klickar sedan i några msk lättmajonnäs och riktigt mycket pepparrot på tub. Vispar sedan lite till så att det blir en bra tjocklek inte för lös och inte för tjock.
Tonfiskröra: 3 burkar Abba tonfisk, 1 stor finhackad lök, ca en halv finhackad gurka, Findus lättmajonnäs, svartpeppar och lite curry.
Laxröra: köper ofta en hel varmrökt lax och en fjärdedel eller en stor bit, delar jag fint i en bunke och sedan någon dl finstrimlad purjolök, riven pepparrot och en ordentlig klick av min "pepparrotskräm". Rör ihop till en fin kräm.
Ihopläggning: ett lager med bröd, sedan hälften av tonfiskröran, bröd, laxröran, bröd, tonfiskröran, bröd. Sedan tar jag min "pepparrotskräm" och brer över hela tårtan som på en vanlig gräddtårta men tunt (jag gillar inte kladdiga tårtor). Sedan är det kanterna på tårtan som jag den här gången hade fullkomligt övertäckt med finriven plocksallad och det blev riktigt bra. Fram hit går det ju bra att förbereda i god tid eller dagen innan tom. den får stå i kylen en stund. 
Garnering:  Finns ju hur många varianter som helst, tycker om det är mycket och rikligt på toppen och den här gången blev det så här. Skalar 1 kg räkor och lägger i ett tjockt lager runt tårtans kant. Det som inte syns på bilderna är tomater och jag skivar och delar tomater i halvmånar och täcker sedan den vita "pepparrotskrämen" med. Sedan rullas det rökt skinka som varvas med ostrullar på ena sidan och på andra är det avokadoklyftor som varvas med ostskivor. Mellan raderna så fylls det på med babyplommontomathalvor och till sist små citronbitar mellan räkorna.

Sedan är det klart och det är bara att ta sig en bit eller två och mums vad gott! 

10 kommentarer:

  1. Åhh herrenån vad sugen jag blev nu! Låter jättegott det receptet! Gjorde mycket förr men...ja du vet,man blir lat:) Jobbade på ett konditori för många år sen,vi startade upp med smörgåstårtbitar att sälja till hungriga ungdomar! Det blev en succe:) Så dom recepten har jag i huvvet än!! Kram på dej / Gunilla

    SvaraRadera
  2. Det både låter och ser hur gott ut som helst. Ska vi ha smörgåstårta så gör vi numera också alltid dom själv. Blir godast tycker jag.
    Jag tycker det är en helt underbar tradition ni har. Fortsätt med det!

    Kramar
    Lene

    SvaraRadera
  3. Ser riktigt, riktigt gott och proffsigt ut! Så kul att ni har traditionen med jultallrikarna! Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  4. Himmel och "pannkaka" eller smörgåstårta. . . . så läcker den ser ut. Det händer att jag gör smörgåstårta till någon födelsedag. Jag har ett specialrecept. Tänk vad viktigt det är med traditioner, tallrikarna menar jag.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  5. Mmmm så sugen jag blev på smörgåstårta, måste ju kunna göras enligt lchf också, hm det får jag allt testa. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  6. Så härligt god den låter, blir riktigt sugen på smörgåstårta.
    Mobil fodral mönstret är bra, tack för det. Kram Anita

    SvaraRadera
  7. Mums vad gott!!! Finfina bilder :) Kram Anna

    SvaraRadera
  8. Mums, ser jättegott ut. Längesedan jag gjorde smörgåstårta.

    SvaraRadera
  9. Tack, för bra tips!
    Kram, Monica från MINA TVÅ HEM

    SvaraRadera
  10. Så smarrig den ser ut. Det vattnas i munnen. I kväll är det inget sött här inte. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera