lördag 14 januari 2012

Kusinens Mandeltårta Med Chokladkräm

Idag har det varit fikabjudning hos oss och såklart så bakades det en liten tårta. En tårta av mandelbottnar som fylls med krämig chokladkräm, smaskig. Tårtan blir stor och är ganska dryg receptet går bra att halvera. Vilken tur att jag inte äter sådana här godsaker!

Bottnar:
400 g mandelmassa
4 äggvitor

Chokladkräm:
4 äggulor
1,5 dl socker
1 dl vispgrädde
125 g mörk blockchoklad
150 g smör
mandel, rostade flan eller finhackad

Gör så här:
Riv mandelmassan grov. Vispa äggvitorna riktigt hårt och vänd sedan ner mandelmassan. Gör två bottnar stora som en tallrik på bakplåtspapper. Grädda bottnarna samtidigt i 175 grader i ca. 17 min.  och byt plats på plåtarna efter halva tiden. Ta bort bottnarna från plåten och låt dem kallna.

Blanda äggulor, socker och grädden i en liten kastrull, sjud mycket sakta under omrörning i kanske 4 min eller till krämen tjocknar. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i bitar av blockchokladen, rör om så krämen är slät och låt den svalna. Rör sedan ner det mjuka smöret i klickar. Bred sedan på hälften av den kalla krämen mellan bottnarna och resten ovanpå. Garnera med mandel.

Tårtan blir nästan godare dagen efter och den går även jättebra att frysa in bara ta fram så tinar den på ca. 30 min. Perfekt att servera till stora kalas när man inte hinner baka samma dag.

1 kommentar:

  1. Tack för recept! Letade efter det ett tag men här fanns det. GLAD PÅSK 2013

    SvaraRadera