lördag 28 september 2013

Apelsinmarmelad Med Ingefära

Idag har jag gjort apelsinmarmelad med lite ingefära som smaksättning, väldigt gott :) Här är mitt recept som blir 4 halvstora burkar.

Plocka fram: 1 kg apelsiner (4 stycken) en halv citron att pressa, en bit ingefära och så socker förstås, 700g .Börja med att tvätta apelsinerna nog. Skalet från en apelsin ska vara i marmeladen, jag tycker det är bra att använda ciseleringsjärnet och så tar jag bara och hackar remsorna. Lägg skalhacket från en apelsin i gryta.Sedan är det dags att fixa till apelsinköttet. Jag tycker det är enklast att skal apelsinerna med en kniv, allt det vita måste bort så det inte blir beskt. Delar sen apelsinerna rakt över och filéar ut köttet med tummen. Låter kanske konstigt men det funkar hur bra som helst. Skär i mindre bitar om de blir stora.

Riv sedan ingefäran på rivgärnet ganska fint så det blir 3/4 - 1 msk ingefära och blanda med apelsinerna. Pressa och häll i 2 msk citronsaft i grytan. Häll till sist ner 2,5 dl vatten och låt apelsinerna småkoka på svag värme i 45 min, allt ska vara sönderkokt och se bra ut :) 

Ta sedan fram 700 g strösocker och häll i lite i taget under omrörning. Låt sedan allt koka ordentligt i 10 - 15 min. Gör marmeladprov om ni är osäkra om marmeladen är klar. Töm sedan upp på varma rengjorda glasburkar och tillslut locken direkt. Låt stå framme till de är kalla och förvara sedan mörkt och svalt. 

Ville ju smaka marmeladen direkt så jag blev bara tvungen att baka några smörgåsgifflar fyllda med stark ost, till min nykokta varma marmelad. Gissa om det blev mumsigt :) Lycka till

manadens sotsaker Månadens sötsakDen här apelsinmarmeladen får bli mitt bidrag till  bloggen Söta sakers  septemberutmaning som var just CITRUS

2 kommentarer:

  1. mm, det såg gott ut! Borde kanske prova!
    Ha det gott! Kram Gunilla

    SvaraRadera
  2. gottigott,, det är ju så himla gott just till ost o tex rostat bröd el salta kex.. jag ha gjort marmelad på aronia+ äpple..o sen pumpamarmelad..båda va så goda.Men ja borde prova apelsinmarmeladen också...lite av varje är ju bra! ha en br helg.

    SvaraRadera