söndag 20 maj 2012

SmördegsÖverbakad Fruktsallad


Det här är perfekt efterrätt på alla sätt, jättegod, lagom stor potion, den görs iordning i förväg och  gästerna blir (oftast) ganska "impade"  :)

Det behövs:
- ugnsfasta potionsformar
- halvtinade smördegplattor
- frukt och lite florsocker
(-vitt eller dessertvin och socker)

Gör så här:
Tina smördegsplattorna lite grann. Skär frukten i småbitar till en fruktsallad och blanda. Igår använde jag apelsin, päron, kiwi, röda vindruvor och hallon. Det behövs mindre fruktsallad än vad man tror, det ryms inte så mycket i potionsformarna. Fyll formarna med frukten. Om man vill kan man ha 1 msk vin och 1 msk socker i varje skål. Lite socker kan vara bra beroende på vilka frukter man använder.
Dela smördegsplattorna på mitten och kavla ut dem till lite större kvadrater. Lägg plattorna över skålarna och tryck till runt kanten. Om man vill skärs snibbarna bort som hänger ner, men jag låter dom vara kvar, tycker det är lite dekorativt och så är dom ju goda att äta till frukten. Hit går bra att förbereda. Låt då skålarna stå i kylen till det är dags för desserten.

Skär sedan ett rutigt mönster på locken med en vass kniv. Grädda i 225 grader ca 10 minuter de ska få fin lite gyllenbrun färg. Sikta över florsocker. Jag bruk severa vispad grädde till och smaksätter den med vaniljsocker eller en likör. Lycka till!

2 kommentarer:

  1. tack för ett nytt roligt recept
    perfekt nu när sesongen sätter igång

    SvaraRadera
  2. Hoppas det kommer att smaka, lycka till!

    SvaraRadera