torsdag 7 augusti 2014

Grova Smörgåsgifflar Med Dinkelmjöl


Här kommer det utlovade receptet på mina smörgåsgifflar men den här gången i en grov variant. Perfekta att bara lägga ner i picknick-korgen och sedan är allt klart. Kryddade degen med oregano och det tycker jag är riktigt gott och ger en god smak till brödet.

Recept:
50 g margarin
2,5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
0,5 msk socker
ca 7 dl vetemjöl
0,5 msk torkad oregano
2 dl Dinkelmjöl fullkorn
4,5 - 5 dl vetemjöl

Smält margarinet och tillsätt mjölken det ska vara 37 grader, häll det sedan över jästen. Tillsätt salt, socker och oregano. Blanda sedan i det grova mjölet och blanda sedan det vanliga vetemjölet, degen ska vara slät och sprickfri. Jäs i 20 min. Arbeta in resten av mjölet, degen får gärna vara lite lös. Dela degen och kavla ut två stora rundlar som sedan delas i 8 bitar, 16 totalt. Fyll gifflarna med fyllning och rulla ihop. Jäs till dubbel storlek. Pensla och garnera med t.ex. sesamfrön. Grädda i 250 grader i 8-10 min. Låt gifflarna kallna under bakduk och sedan är det dags för picknick

Idag fyllde jag gifflarna med två olika fyllningar.

 • Fetaost och soltorkade tomater (jag mosar fetaosten och blandar med ganska mycket tomater som jag skurit i mindre bitar.
 • En rumsvarm ost - Bavaria blu tillsammans med en italiensk skinka.
Hur jag brukar göra de vanliga smörgåsgifflarna finns det recept på här. De brukar jag fylla med: Bara ett par skivor av en smakrik ost eller rökt skinka tillsammans med några skivor av en god ost.


3 kommentarer:

 1. Mums! Detta ska testas!
  Ha en fin kväll

  Kramar
  Lene

  SvaraRadera
 2. Så gott det låter. Vad du kan. Ha en fin kväll Lram Pernilla

  SvaraRadera